Over Ricardo

Is een gevestigde persoonlijkheid in de wereld van theater, televisie, film, musical, show, choreografie en ballet, zowel nationaal als internationaal. Ricardo is gastdocent bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Als student was hij lid van de Nederland-Surinaams Cabaret Theatergroep "Moksi Alesi" met als artistieke leiders Andre Sarucco en Andre Conrad

Zijn professionele theatercarrière is hij dankzij Yvonne en Pieter Lutz begonnen bij de theatergroep Zuidelijk Toneelgroep Globe in het stuk "Een vleug van honing", geschreven door Shelagh Delaney. A Taste Of HoneyDaarna werkte hij bij alle grote Nederlandse theatergezelschappen, in België bij de KVS te Brussel, in Engeland en Amerika.

Zijn dansopleiding kreeg hij bij Benjamin Feliksdal in Amsterdam en bij de Dance Theatre of Harlem en de Alvin Ailey American School of Dance in New York. Hij is de eerste Surinaams-Nederlands all-round artiest, die het gelukt is om zowel in Broadway New York en Londen West-End te werken.

Zijn samenwerking met wijlen Josephine van Gasteren leverde hem de Johan Kaart Prijs op voor zijn aandeel in het stuk "Een Doos Vol KRUIMELS".

 
Ricardo Sibelo staat hier voor het Nieuwe de la Mar theater in Amsterdam.

Mijano van Baarzel
Hij maakte zijn filmdebuut in de film "ALICIA" geschreven en geregiseerd door Wim Verstappen en geproduceerd door Pim de la Parra voor Scorpio Films. Ricardo Sibelo

Daarna volgden nog vele andere internationale films met als hoogtepunt de samenwerking met Andy Garcia in de film "American Roulette".

In de jaren 70 begon hij bij de NOS als presentator van het Panoramiek magazine "Suriname en de Nederlandse Antillen".

Paula Petri
He speelde o.a. in "Pipo de Clown en de Lachplaneet ", de serie "Klaverweide" van de VARA, "Dossier Verhulst", de serie "Gemene Verhalen" bij Veronica, nu YORIN. Verder speelde Ricardo Sibelo o.a. in de “soap” Westenwind en Wat zeggen de sterren van TELEAC..
Ricardo Sibelo
Bij velen is hij bekend als LEO uit de TROS- televisie serie " De KIP EN HET EI"

En recentelijk als JAN BROUWER uit de TV serie VROUWENVLEUGEL WINNAAR van de TELEVISIE PRIJS 1994.

Picture follows soon

De N.O.S. heeft door FEDUCO / RVU een documentaire over zijn leven en werk gemaakt, getiteld SHAKE, EEN PORTRET VAN RICARDO SIBELO , welke is uitgezonden in oktober 1988 en januari 1989 op de televisie zender Nederland 3.

Hij is de eerste Nederlander die in het theater in de London West End in vele musicals werkte,

Ricardo Sibelo

waaronder "Bubbling Brown Sugar",
Charles Augins

On the Twentieth Century,

Opening scene On The Twentieth Century
Ricardo Sibelo As Gigolo Georgie in Guys & Dolls in the scene Rock the Boat Ricardo Sibelo As Gigolo Georgie in Guys & Dolls in the scene Rock the Boat Ricardo Sibelo As Gigolo Georgie in Guys & Dolls in the scene Rock the Boat
" Guys and Dolls" bij The National Theatre van Sir Laurence Olivier.
Cover of the book of the Play
Scene Ricardo Sibelo as the barman
In Manchester bij het Royal Exchange Theatre behoorde hij tot de originele cast van het stuk "Amongst Barbarians",
Ricardo Sibelo as the barman in the BBC versionRicardo Sibelo as the barman in the BBC versionRicardo Sibelo as the barman in the BBC version
dat later verfilmd werd door de BBC en dat de MOBIL PRIZE won.

 

Jon & Vangelis Video I Hear You Now

Ricardo heeft vele Pop video's gechoreografeerd voor o.a. wereldsterren als JON AND VANGELIS, BANANARAMA en BONEY M.

Ook in Nederland heeft hij vele choreografieën gemaakt voor John de Mol /Wentink Evenementen, nu ENDEMOL PRODUCTIES en WENTINK EVENTS, zowel voor de televisie als voor het theater, waarbij zijn aandeel in de World Press Photo Gala zeer belangrijk is met als hoogtepunt de musicalmedley van de musical Miss Saigon in November 1991, waarvoor hij de regie en de choreografie deed.

Rehearsal Scene Miss Saigon

Voor dezelfde galaavond creerde hij ook een origineel ballet, The Jungle, voor de solisten van het Natuionaal Ballet Nederland, Jeanette Vondersaar en Clint Farha. 

Horseshow Bluewhite

Ricardo maakt ook sprookjes te paard, Blauwwitje - een parodie op Sneeuwwitje, Alladin, waarin bekende Nederlanders een hoofdrol vervullen, zoals o.a. Tineke de Nooy , Donald Jones , Ursul de Geer en Jan de Bouvries.

De zeven dwergen Prins Ricardo Sibelo
Als dansleraar in Ballet, Jazz en Tapdance, wordt hij zeer veel uitgenodigd in Finland, Noorwegen, Amerika, Engeland en Schotland als International Masterteacher. Hij heeft lesgegeven aan het Internationaal Opera Centrum in Amsterdam, en hij is al jaren een speciale gastleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In London West End werd hij tot drie keer op rij uitgeroepen tot "De Beste Jazzdance Leraar", door de redactie van Time Out magazine.

The Dance Studio Ricardo Sibelo

In 1999, Ricardo Sibelo realiseerde een lang gekoesterde droom van een zelf te bouwen Dance Studio naar eigen ontwerp, THE DANCE STUDIO RICARDO SIBELO in Zoetermeer.

Het mooie futuristisch aandoende mooie gebouw geef ruimte aan Ricardo's visie op design, waarin men ballet, fitness, hip-hop, salsa, jazz, tap dance, acteren, musical, zangles kan beoefenen om daarna te genieten van de sauna, het restaurant en de zeer sfeervolle ambiance van de bar.

The Bar

Met de leerlingen die hij in dit futuristische ogende pand opleidt, neemt hij deel aan de kinderconcerten reeks, een initiatief van Leo Samama van het Residentie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.
Hij kreeg de opdracht de grande finale van de UITMARKT met de leerlingen van zijn school The Dance Studio Ricardo Sibelo samen met het orkest te verzorgen, hetgeen live op de televisie door de AVRO op Ned.1 op 27 augustus 2000 werd uitgezonden. Alweer een hoogtepunt. Tevens verzorgde hij de regie en choreografie van de Symphonic Dances van Leonard Bernstein methet Residentie Orkest in maart 2002.
Dankzij dit succesvolle optreden werden Ricardo en zijn leerlingen door professor Hartmund Hanchen, directeur van de Dresdner Musikfestspiele, uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen op de Dresdner Musikfestspiele in Dresden (June 2003), Duitsland.
The First Meeting in the Dance Hall
The Fight Scene

Tevens verzorgde hij de regie en choreografie van de Symphonic Dances van Leonard Bernstein methet Residentie Orkest in maart 2002.

Finale

Door de theatergroep DE APPEL werd hij gevraagd als choreograaf voor het stuk "Het verhaal van de soldaat " gecomponeerd door Igor Strawinski.

Hij componeert al jaren liedjes, die ook uitgevoerd werden o.a. in het theater (in het toneelstuk Wat doen we met Jenny),

Ricardo Sibelo and Josephine van Gasteren performing the titlesong 'Jenny' Scene from Jenny Ricardo Sibelo and Josephine van Gasteren performing the titlesong 'Jenny'
Scene from Jenny
films (Kuifje in Dromenland uitgezonden op BRT1 en bij de Vara )
en revues o.a. DABA DABA in Oslo Noorwegen.Ricardo is de trotse vader van twee prachtige zonen, Laurent en Ryan, uit zijn huwelijk met de Amerikaanse zangeres/actrice Marjorie Barnes.
Hij is verliefd op de dans en het theater. Hij is kortom een creatieve en veelzijdige artiest die met hartstocht zijn alomvattend vak uitoefent.