Klassiek ballet

Het uitdraaien van de benen, en het om je eigen as heen draaien de pirouette en de sautés, de grote en kleine sprongen en het rekken, het soepel maken van het lichaam zodat je door souplesse en kracht je danstechniek kunt verbeteren, zodoende boven je eigen kunnen uit te stijgen en het publiek in het theater het gevoel geven, dat je boven je eigen krachten uit kunt zweven en dansen. 

Dit volgens de Russische klassieke school. Gebaseerd op de ballettechniek van Cecchetti, die door zijn leerlinge en danseres Vaganova in een boekwerk is gebundeld The ballet technic by Vaganova en die de basis gelegd heeft voor de huidige scholen in de wereld, waarvan het Kirov Ballet uit St. Petersburg beroemd om is. Grote klassieke dansers zijn de helden en heldinnen van het Marijnski Theater en uit Sint Petersburg voortgekomen, zoals o.a. Nijinski, Pavlova, Barishnikov, Makarova, de legendarische Rudolf Nureyev, en hebben de wereld en doen het nog geboeid met balletten zoals o.a Het Zwanenmeer, Le Corsaire, la Bayadère en nog veel meer. Ook de Deense School onder leiding van August Bournonville.

Het Nationaal Ballet is opgericht door Sonia Gaskell, die ook leermeesters uit alle hoeken van de wereld heeft uitgenodigd om een zeer goed en technisch goed gezelschap te scheppen. Het is heel goed gelukt. Een van de leraren was Karel Shook, die ook met Benjamin Feliksdal, vroeger eerste soloist bij het Nationaal Ballet, gewerkt heeft. Benjamin Feliksdal is de leraar die Ricardo Sibelo alle danstechnieken heeft geleerd. 

Bekende en beroemde Nederlandse choreografen zijn o.a. Rudi van Dantzig, Toer van Schaijk en natuurlijk Hans van Manen